فعالان بازار مسکن از همه طیفها (سرمایهگذار، سازنده و متقاضیان خرید و فروش ملک)، در آستانه ورود به سال 96، با دو نقطه تاریک مواجه شدهاند که اگر مختصات جامع درباره «بقایای آثار منفی رفتارهای غلط گذشته در بخش مسکن و ساختمان، تغییرات محسوس یک سال اخیر در بخش و همچنین نسخه صحیح و زودبازده برای تحول مثبت در این بخش»، روشن شود و در اختیار آنها قرار بگیرد، شانس رونق در این بازار تقویت خواهد شد.
حسین عبدهتبریزی در بررسیهایی که درباره نمای بازار مسکن 96 و نحوه دستیابی به رشد مثبت بخش مسکن و رونق غیرتورمی در این بخش انجام داده، 7 مسیر صحیح و جایگزین رویههای گذشته، برای تحقق این هدف معرفی کرده است. رشد مثبت بخش مسکن مشروط به جهتدهی اقدامات برای تامین نیاز مسکن خانهاولیها، ساکنان بافتفرسوده و سکونتگاههای غیررسمی، نیاز روستاییان و همچنین مخاطبان مسکن اجتماعی (دو دهک اول)، حاصل خواهد شد. برای این منظور، توقف روند منفی رشد بخش مسکن، در گرو ادامه اقدامات مثبت برای تقویت تسهیلات خرید مسکن موردنیاز مصرفکنندهها (و نه سفتهبازها) است. به گزارش دنیای اقتصاد ، مسیرهای تضمینکننده این هدفگذاری شامل «ترغیب بانکها به راهاندازی بازار تسهیلات رهنی خرید مسکن بهعنوان بازار کمخطر اعتباری»، «افزایش سقف تسهیلات و کاهش مبلغ سپردهگذاری برای وام خرید»، «تسری ساختار جذاب وام یکم به وام نوسازی بافت فرسوده»، «تامین اعتبار بودجهای برای اجرای مسکن اجتماعی برای حاشیهنشینها»، «توسعه بازار رهن ثانویه از طریق فروش اوراق رهنی به سرمایهگذاران خارجی» و «راهاندازی صندوقهای پسانداز مسکن مشابه صندوق یکم» است.
نتایج مکتوب تحقیقات حسین عبدهتبریزی درباره روند گذشته، حال و آینده بازار مسکن با تاکید بر پرهیز از رفتارهای غلط گذشته سرمایهگذاران، به شرح زیر است: